* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αλήθεια Για Τους Νεκρούς Της Marfin


Ληστές, καπιτα-ληστές, τα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Ο θάνατος των τριών εργαζόμενων της Marfin Bank στην οδό Σταδίου κατά τη διάρκεια της πανεργατικής διαδήλωσης των συνδικάτων στις 5 Μάη συγκλόνισε χωρίς αμφιβολία. Ποιος φταίει, όμως, για το θάνατό τους;

Η Πανεργατική της 5 Μάη ήταν η μεγαλύτερη απεργία και διαδήλωση όλων των εποχών.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, φοιτητές, μαθητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών, βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας για να φωνάξουν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Δεν ήταν μόνο η πιο μαζική, ήταν και η πιο οργισμένη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που αποφάσισε να αγνοήσει επιδεικτικά την πλειοψηφία του κόσμου, ψηφίζοντας με την μορφή του κατεπείγοντος τη μεγαλύτερη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και της νεολαίας, τα συνθήματα «κλέφτες-κλέφτες» και «είμαστε χιλιάδες, είμαστε πολλοί, σήμερα θα μπούμε όλοι στη Βουλή» ακούγονταν από χιλιάδες στόματα.



Αυτή την ιστορική διαδήλωση, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έδωσε εντολή στην αστυνομία να τη διαλύσει με κάθε δυνατό τρόπο. Με τόνους δακρυγόνων, γκλομπ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, επιθέσεις των ΜΑΤ και των μοτοσικλετιστών των δυνάμεων Δ μέσα στα μπλοκ. Αυτός είναι ο λόγος για τα επεισόδια, τις φωτιές, τις σπασμένες βιτρίνες. Από τη Σταδίου μέχρι τη πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, η αστυνομία εξαπέλυσε μια εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής των διαδηλωτών, που μεγάλα κομμάτια τους οργισμένα έφτασαν να πολιορκούν τις εισόδους της Βουλής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δράση της αστυνομίας οδηγεί σε τέτοιες εικόνες επεισοδίων. Στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διαλύσει τους εξεγερμένους νεολαίους και τους μαθητές που οργισμένοι για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πολιορκούσαν τα αστυνομικά τμήματα, τη ΓΑΔΑ και τη Βουλή. Τώρα ήρθε η σειρά των απεργών εργατών να μπουν στο στόχαστρό της. Το όργιο της αστυνομικής βίας με τους μπάτσους να περικυκλώνουν τα μπλοκ, να προκαλούν και να χτυπούν όποιον βρίσκουν μπροστά τους απλώθηκε από τη Σταδίου και το Σύνταγμα μέχρι την Πανεπιστημίου, τη Μητροπόλεως, την Ερμού, τα Εξάρχεια.

Ετσι φτάσαμε στα γεγονότα της Marfin. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να καταστείλει την μεγαλύτερη πανεργατική απεργία που έγινε ποτέ, για να περάσει πραξικοπηματικά τα νέα μέτρα, στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Μέσα σε αυτό το χάος που προκάλεσαν η κυβέρνηση και η αστυνομία στην προσπάθειά τους να τσακίσουν την εργατική έκρηξη, προστίθενται οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας που αποφάσισε να κλειδώσει τους εργαζόμενους μέσα στο κτίριο-παγίδα.


«Ή δουλεύεις ή απολύεσαι»

«Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο», καταγγέλλει σε γράμμα της εργαζόμενη της Marfin παρουσιάζοντας αναλυτικά την κατάσταση του συγκεκριμένου κτιρίου που δεν διέθετε πυρασφάλεια ή εξόδους κινδύνου αλλά και την πολιτική της διοίκησης να μην κάνει καμιά -λόγω κόστους!-κίνηση προφύλαξης με εκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και ασκήσεις εκκένωσης.

Το μόνο που, όπως συνεχίζει το γράμμα, ξέρει πολύ καλά να κάνει η εργοδοσία είναι σεμινάρια διαφυγής «των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους» και βεβαίως ασκήσεις τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους: «Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου… Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά ΄ή δουλεύεις ή απολύεσαι΄.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα νέα μέτρα εκμεταλλευόμενη τους θανάτους. Στην υπηρεσία της μπήκαν για άλλη μια φορά όλα τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από την ίδια κιόλας μέρα της πανεργατικής απεργίας στα δελτία των 8 τα κανάλια και στα σάιτ τους οι μεγάλες εφημερίδες, αλλά και όλες τις επόμενες μέρες με ρεπορτάζ και άρθρα, «αναπαριστούν» το γεγονός, «αποκαλύπτουν» τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, επιχειρούν με τερατώδη ψέματα να συκοφαντήσουν τους διαδηλωτές ότι εμπόδιζαν την πυροσβεστική να φτάσει στην τράπεζα. Δε διστάζουν να υπονοούν ακόμα και το ότι οι διαδηλωτές έβριζαν τους εργαζόμενους της τράπεζας -την ώρα που οι τελευταίοι φώναζαν σε βοήθεια- γιατί δούλευαν σε ημέρα απεργίας.


Μαρτυρίες

Ολες οι μαρτυρίες -από τους πραγματικούς αυτόπτες των όσων διαδραματίστηκαν, τα μπλοκ των εργαζόμενων- τους διαψεύδουν. Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ εξέδωσαν μια λεπτομερή ανακοίνωση για το περιστατικό και πώς εξελίχτηκε: «Συγκεκριμένα, στις 2:10 μ.μ., ενώ από το κτίριο της τράπεζας Marfin έβγαιναν πυκνοί καπνοί για περίπου 15 λεπτά, και ενώ το μπλοκ μας διαδήλωνε στην οδό Σταδίου, είδαμε δύο πυροσβεστικά οχήματα να φτάνουν στην οδό Πεσματζόγλου και να σταματούν στην γωνία.

Αμέσως, οι διαδηλωτές από όλα τα μπλοκ που βρίσκονταν από την Πεσματζόγλου ως τη Σταδίου 23 άνοιξαν τον δρόμο για να μπορέσουν τα πυροσβεστικά οχήματα να περάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όχι μόνο τα πυροσβεστικά οχήματα δεν ΄απειλήθηκαν΄ ή ΄παρεμποδίστηκαν΄ από τους διαδηλωτές, όπως ψευδώς αναφέρθηκε στα ΜΜΕ, αλλά επιπλέον πολλοί από τους διαδηλωτές προσπαθούσαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν.

Με έκπληξή μας είδαμε, αντί για τα πυροσβεστικά οχήματα, να εμφανίζονται ξαφνικά μηχανοκίνητες αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας Δ, οι οποίες επιχείρησαν να περάσουν μέσα στην πορεία από τον χώρο τον οποίο είχαμε ανοίξει για την Πυροσβεστική. Προσπάθησαν δηλαδή να εκμεταλλευτούν την τραγική κατάσταση για να επιτεθούν στην πορεία! Η επιχείρηση της ομάδας Δ ανακόπηκε από εμάς και άλλους διαδηλωτές, που μπήκαμε μπροστά, διαμαρτυρηθήκαμε και διώξαμε την ομάδα Δ προκειμένου να περάσει η Πυροσβεστική. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια, όπως επίσης και ότι όταν περάσαμε μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας MARFIN διαπιστώσαμε ότι δύο διμοιρίες ήταν παραταγμένες έξω από το κτίριο και οι διαδηλωτές άρχισαν να τους φωνάζουν γιατί κάθονταν άπρακτοι και δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους της Marfin που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα μπαλκόνια!».


Λίγο πιο μπροστά από τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, βρισκόταν το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ.

Οι μαρτυρίες των συντρόφων δίπλα συμπίπτουν απόλυτα με την παραπάνω περιγραφή. Αυτός που εμπόδιζε την πυροσβεστική δεν ήταν ο κόσμος, αλλά η αστυνομία. Γιατί για την αστυνομία και τον πολιτικό της προϊστάμενο, η πυροσβεστική δεν είναι ομάδα διάσωσης αλλά καταστολής. Το επιχείρημα ότι τα πυροσβεστικά θα δεχτούν επίθεση από τους «ανεξέλεγκτους» διαδηλωτές ήταν γελοία δικαιολογία. Οσο για το ποιος προσπάθησε να βοηθήσει τους εργαζόμενους της Marfin, η ασυμφωνία όσων λέγονται στα ΜΜΕ με τα όσα πραγματικά έγιναν, καταγράφεται ακόμα και στις τηλεοπτικές κάμερες. Σε βίντεο του MEGA μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον μετανάστη να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά με έναν πυροσβεστήρα την ίδια ώρα που αστυνομικοί των ΜΑΤ κοιτούν κυριολεκτικά άπρακτοι.

Ενοχη για τους τρεις νεκρούς είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που, μπροστά στη διάσωση των τραπεζιτών και των βιομηχάνων, επέλεξε να χτυπήσει τους απεργούς. Ενοχος είναι ο Χρυσοχοϊδης για την τρομακτική επιχείρηση καταστολής που εξαπέλυσε. Ενοχοι είναι οι επικεφαλής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που χρονοτρίβησαν αδικαιολόγητα αδιαφορώντας, παρά τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, για τη ζωή των εργαζόμενων. Ενοχος είναι ο Βγενόπουλος και η εργοδοσία με την εγκληματική τους επιμονή να κρατήσουν τους εργαζόμενους στο κτίριο-νεκροθάφτη, κλειδώνοντας ακόμα και τις πόρτες.


Δηλώσεις απεργών

Οταν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ περάσαμε έξω από το κατάστημα της Marfin, το κτίριο είχε τυλιχτεί στις φλόγες και οι εργαζόμενοι είχαν βγει στα μπαλκόνια. Αμέσως έτρεξα προς τα πίσω για να φωνάξω τα πυροσβεστικά που είχαμε δει ότι βρίσκονταν στην πλατεία ανάμεσα στη Σανταρόζα και την Αρσάκη, πριν την Πεσματζόγλου. Οταν έφτασα εκεί, άλλος ένας διαδηλωτής είχε ειδοποιήσει τους πυροσβέστες.

Τότε ο αρχιπυροσβέστης μίλησε με το κέντρο και εκείνη τη στιγμή που ζητούσε επιβεβαίωση για να κινηθεί, εμφανίστηκαν δύο ομάδες Δ από τις δυο μεριές του δρόμου. Τους είπαμε ότι δε θέλουμε αστυνομία, θέλουμε πυροσβεστική και είπαμε στον επικεφαλής να μην μπουν στη διαδήλωση γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα ενώ χρειάζεται τα πυροσβεστικά να κινηθούν γρήγορα. Το σκέφτηκε και πήγε να προχωρήσει. Αυτό έκανε τον κόσμο να αντιδράσει. Οι άλλοι της ομάδας Δ μπήκανε μπροστά στα πυροσβεστικά και τα εμπόδιζαν να προχωρήσουν. Μετά από παρέμβαση των διαδηλωτών η αστυνομία έκανε πλάι για να κινηθούν τα πυροσβεστικά.

Γιάννης Μαραβελάκης

Οταν το μπλοκ της Ενωσης Μεταναστών Εργατών έφτασε μπροστά στο κτίριο της Marfin, η φωτιά φούντωνε.

Οι μετανάστες έτρεξαν πάνω στην πόρτα, προσπάθησαν να την ανοίξουν αλλά δε τα κατάφεραν. Τότε ο Κεϊτά που κατάγεται από τη Γουινέα, βρήκε έναν πυροσβεστήρα, συνεργάστηκε με τον θυρωρό της διπλανής πολυκατοικίας και ο ίδιος ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά πριν έρθει η πυροσβεστική και ξεκινήσει η κατάσβεση.

Αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει μια συκοφαντική εκστρατεία, την οποία το ΛΑΟΣ την ενορχηστρώνει με τον πιο συστηματικό τρόπο, που στοχοποιεί για άλλη μια φορά τους μετανάστες. Είναι χυδαία ρατσιστική αυτή η εκστρατεία και δε θα περάσει. Οι διαδηλωτές και ανάμεσά τους οι μετανάστες δώσανε μάχη για να σβήσει η φωτιά σε κόντρα με την αστυνομία και την ομάδα Δ που χρονοτριβούσαν θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Είναι συνειδητή προσπάθεια να μην χρεωθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Στην κυβέρνηση και την αστυνομία που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές και στην εργοδοσία της Marfin που έφτιαξε μια ανθρωπο-παγίδα που αποδείχτηκε δολοφονική για τους υπαλλήλους.

Πέτρος Κωνσταντίνου

athens.indymedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου