* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΤΟ ΕΕΚ ΣΤΗ ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΑΛΛΙΑ

Fête de Lutte Ouvrière: Μια Γιορτή της μαχόμενης εργατικής τάξης

Στις 14, 15 και 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Presles, στα προάστια του Παρισιού, η ετήσια γιορτή της Lutte Ouvrière (LO, “Εργατική Πάλη”) με μαζική λαϊκή προσέλευση. Όπως κάθε χρόνο, πέρα από τις ποικίλες και πολλές οργανωμένες πολιτιστικές δραστηριότητες, δραστήρια ήταν η παρουσία εργατικών οργανώσεων διαφορετικών παραδόσεων και κυρίως, κομμάτων τροτσκιστικής αναφοράς από την Γαλλία και την Ευρώπη. Ανάμεσά τους, το ΕΕΚ, μαζί με τα αδελφά τμήματα της CRFI στη Μεσόγειο (DIP, Τουρκία και PCL, Ιταλία) είχαν διαρκή παρουσία με κοινό περίπτερο και υλικό. Με το διεθνές ενδιαφέρον στραμμένο πάνω στη Γαλλία του αντι-εργασιακού νόμου και των μαζικών κινητοποιήσεων (Nuit Debout) και μαχητικών απεργιών, η CRFI αποδέχτηκε την πρόσκληση της Lutte Ouvrière αδημονώντας να παρευρεθεί ανάμεσα στα πρωτοπόρα αγωνιστικά στοιχεία μιας από τις δυναμικότερες μάχες που δίνονται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.


Δύο πολιτικά φόρουμ ανοιχτά στο κοινό και στις προσκεκλημένες οργανώσεις, φιλοξένησαν περίπου 30 ομιλίες και συζητήσεις πάνω στα φλέγοντα διεθνή και εθνικά ζητήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια εργατική τάξη στην παρούσα στιγμή όξυνσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Το ενδιαφέρον μονοπώλησε σημαντικά η τρέχουσα κατάσταση στη Γαλλία, οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές και η κρίση στην Ελλάδα. Την Κυριακή 15 (και Δευτέρα 16), η εκπρόσωπος της LO, Ναταλί Αρτώ, πήρε το λόγο στις δημόσιες συγκεντρώσεις που η γαλλική οργάνωση είχε καλέσει, καλώντας με συγκινητικό τρόπο το μεγάλο πλήθος που είχε συρρεύσει να οργανωθεί στη μάχη για τη νίκη ενάντια στο σάπιο σύστημα που κατατρώει τις ζωές μας. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα το παραδοσιακό ντιμπέιτ ανάμεσα στην LO και το NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα), όπου αγωνιστές των δύο οργανώσεων συζήτησαν δημόσια τις εμπειρίες τους από τους κοινούς πρόσφατους αγώνες τους και αντιπαρατέθηκαν πάνω σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής.

Έντονη συζήτηση προκάλεσε η κοινή ανακοίνωση των τμημάτων της CRFI για υποστήριξη και ανάπτυξη του κινήματος Nuit Debout και συνολικά του κινήματος ενάντια στον αντεργατικό νόμο Ελ Κομρί. Το φόρουμ το οποίο διοργάνωσε το ΕΕΚ με τίτλο «Εργάτες, Πρόσφυγες: ίδια κρίση, ίδιος αγώνας» προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον και έγινε σημείο αφετηρίας για συζήτηση με πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης της Γαλλίας.

Η CRFI οργάνωσε τρεις ομιλίες/συζητήσεις για την κατάσταση στην Τουρκία (DIP), την Ελλάδα (ΕΕΚ) και την ανάγκη επανίδρυσης της 4ης Διεθνούς (PCL). Σε κάθε περίπτωση ακολούθησε ζωντανή κουβέντα με το κοινό που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις και μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων πάνω στα επιμέρους ζητήματα σαν κομμάτια ενός συνολικού προβλήματος. Το ΕΕΚ και η LO συμφώνησαν, στα περιθώρια της Γιορτής, πως είναι αναγκαίος ο διεθνής συντονισμός και ο διάλογος των επαναστατικών δυνάμεων στις μάχες που αντιμετωπίζουμε, και ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη Γιορτή της LO το 2017.

26/05/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου