* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Πρωτομαγιά 2016 : Νεκρός Διαδηλωτής Στην Πλατεία Ταξίμ

Για ακόμα μια χρονιά η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ισταμπούλ αντιμετωπίστηκε με σκληρή καταστολή από το τουρκικό κράτος. Αυτή τη φορά, ένας 57χρονος, ο Nail Mavuş, έχασε τη ζωή του χτυπημένος από κανόνι νερού της αστυνομίας στη συνοικία Ταρλάμπασι, κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ και από το Σάββατο 25.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους γύρω δρόμους για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν στην πλατεία. Τοποθέτησαν μεταλλικά κιγκλιδώματα και έκλεισαν τους σταθμούς του μετρό στην πλατεία Ταξίμ και την έξοδος του σταθμού Σισχανέ στον πεζόδρομο Ιστικλάλ για να εμποδίσουν την πρόσβαση του κόσμου.

Τα συνδικάτα DISK, KESK και το αριστερό κόμμα HDP κάλεσαν σε συγκέντρωση στο Μπακίρκιοϊ (από την άλλη πλευρά της πόλης, κοντά στο αεροδρόμιο) και επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς το Ταξίμ. Πολλές ομάδες όμως διαδηλωτών, αψηφώντας την απαγόρευση, συγκεντρώθηκαν κοντά στο Ταξίμ προσπαθώντας να φτάσουν στην πλατεία και δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας με χημικά και TOMA (κανόνια νερού). Η αστυνομία κυνήγησε τον κόσμο στους γύρω δρόμους, χτύπησε διαδηλωτές και συνέλαβε περίπου 200 άτομα. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης σκοτώθηκε ο Nail Mavuş.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με σκληρή καταστολή κάθε μορφή διαμαρτυρίας. Αυτό που κυρίως θέλει να αποτρέψει αυτή τη στιγμή, είναι την ανάπτυξη ενός κινήματος της νεολαίας και της εργατικής τάξης (η εξέγερση του Γκεζί Πακί του 2013 εξακολουθεί να τρομοκρατεί την τουρκική άρχουσα τάξη), που θα συναντηθεί με την εξέγερση της κουρδικής νεολαίας, η οποία παρά την αιματηρή καταστολή, συνεχίζει να αντιστέκεται στις μεγάλες κουρδικές πόλεις της Τουρκίας.

Οι εκλογές της 1η Νοεμβρίου του 2015 έδωσαν στο ΑΚΡ αυτοδυναμία, βγάζοντας το τουρκικό πολιτικό σύστημα από την κρίση που προκάλεσε η είσοδος στη βουλή – για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας – ενός αριστερού κόμματος (του HDP), στις εκλογές του Ιουνίου του 2015. Αυτή η επιτυχία της αριστεράς αποτέλεσε την εκλογική έκφραση της ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας της Τουρκίας (εξέγερση του Γκεζί Παρκί το 2013 και εξέγερση της κουρδικής νεολαίας από το 2014 και μετά) και παρά την καταστολή που εξαπολύθηκε από το καλοκαίρι του 2015 σε ολόκληρη τη χώρα, η ριζοσπαστικοποίηση εξακολουθεί να υπάρχει και να τροφοδοτείται από την οικονομική κρίση και από την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση της Συρίας.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες η πλατεία Ταξίμ παραμένει ένα σύμβολο, τόσο για την άρχουσα τάξη, όσο και για το κίνημα. Η πλατεία Ταξίμ αποτέλεσε την κεντρική πλατεία της εξέγερσης του Γκεζί Παρκί το 2013, αλλά ένα χρόνο πιο πριν, την Πρωτομαγιά του 2012 τα συνδικάτα και η νεολαία έσπασαν, για πρώτη φορά από το 1977, την απαγόρευση της συγκέντρωσης στο Ταξίμ για την εργατική Πρωτομαγιά. Για το κίνημα στην Τουρκία αυτό είχε τεράστια σημασία. Τη δεκαετία του '70 το εργατικό κίνημα και η αριστερά στην Τουρκία είχαν αποκτήσει πολύ σημαντική δύναμη, δημιουργώντας μια κατάσταση παρατεταμένης πολιτικής κρίσης για την άρχουσα τάξη. Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του 1977 στην πλατεία Ταξίμ είχε συγκεντρωθεί 500.000 κόσμος. Ομάδες φασιστών, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του στρατού και της αστυνομίας άρχισαν να πυροβολούν από τα γύρω κτίρια, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων συγκεντρωμένων. Η σφαγή της πλατείας Ταξίμ του '77 αποτέλεσε το έναυσμα μιας επίθεσης εναντίον του κινήματος, που συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και οδήγησε στο πραξικόπημα του 1980.

Πηγή : elaliberta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου