* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Μήτσος Παπαρήγας 1896 - 1949

Μήτσος Παπαρήγας
Σαν σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου 1949, δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια ο Μήτσος Παπαρήγας. Μια από τις πιο σεμνές μορφές του εργατικού μας κινήματος, ένας αγωνιστής που έδωσε τη ζωή του στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης της εργατικής τάξης.

Ο Μήτσος Παπαρήγας γεννήθηκε στον Βόλο το 1896 και από μικρός εργαζόταν ως μηχανουργός. Δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου του, εντάχθηκε στο ΣΕΚΕ (το μετέπειτα ΚΚΕ) και το 1927 έγινε μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και γραμματέας του Πανεργατικού Κέντρου Βόλου. Μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. στα 1928-31, από το 1929 ήταν μέλος της ηγεσίας της Ενωτικής ΓΣΕΕ. Καθαιρέθηκε από την κομματική ηγεσία λόγω της συμμετοχής του στη φραξιονιστική διαπάλη της περιόδου 1929-31, αλλά επανεκλέχθηκε στην Κ.Ε. του ΚΚΕ το 1935.

Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επανειλημμένα και κατά την περίοδο της Κατοχής ήταν ηγετικό στέλεχος του Εργατικού ΕΑΜ και κατόπιν του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ). Ηγέτης του Εργατικού Κέντρου Βόλου από το 1945, τον Μάρτιο του 1946, όταν ο ΕΡΓΑΣ σημείωσε θριαμβευτική νίκη στο 8ο Πανεργατικό Συνέδριο, ο Παπαρήγας εκλέχθηκε γραμματέας της ΓΣΕΕ. Εντούτοις, με κυβερνητική παρέμβαση καθαιρέθηκε, μαζί με όλη την εκλεγμένη Διοίκηση, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

Έχοντας περάσει στην παρανομία με τη γενίκευση του Εμφυλίου, πιάστηκε το 1948 και στις 20 Φεβρουαρίου 1949 εκπαραθυρώθηκε από τον 4ο όροφο της Ασφάλειας στην Αθήνα. Η δολοφονία του έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί σαν απόπειρα απόδρασης.

Ο Μήτσος Παπαρήγας ήταν αδελφός του Γιώργου Παπαρήγα, μιας άλλης ηρωικής μορφής του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, και πατέρας του Θανάση, στελέχους της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και αργότερα του ΚΚΕ.

Πηγή : ekdohi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου