* αντικαπιταλιστική επαναστατική σελίδα * ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! * ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ * ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥΣ * Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Eργασιακό Δελτίο #46 Από Το Omnia Sunt Communia


Στη Γενική Ανακύκλωση ΑΕ δεν υποχώρησαν οι εργάτες αλλά η εργοδοσία! Μετά την καταστολή, τις συλλήψεις, την προσπάθεια απεργοσπασίας, τις επισκέψεις των μπάτσων σε σπίτια απεργών, η εργοδοσία φαίνεται να υποχωρεί στις εργατικές διεκδικήσεις. Στις 13/1 δεσμεύτηκε στην τριμερή στην επιθεώρηση εργασίας, να αποσύρει τις μηνύσεις εναντίων απεργών και αλληλέγγυων, να καταβάλει τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργάτες, κ.α. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ετοιμότητα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της εργοδοσίας. Να σημειωθεί ότι αλληλέγγυοι/ες βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών με παρεμβάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, αλλά και δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση πορεία στον Ασπρόπυργο στις 11/1.

Η μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στο συνεργείο καθαριότητας του νοσοκομείου ΚΑΤ ακύρωσε τις απολύσεις. Το νοσοκομείο ανέθεσε σε άλλο εργολάβο το έργο της καθαριότητας, με αποτέλεσμα να απολυθούν 90 από τους περίπου 120 εργαζόμενους του παλιού συνεργείου, που εργάζονται στο νοσοκομείο μέχρι και 20 χρόνια. Η άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων τη Δευτέρα 12/1, υποχρέωσε τη διοίκηση του νοσοκομείου να ακυρώσει την ανάθεση και όλοι οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά τους.

Απολύσεις και λουκέτο στο Public Κέρκυρας. Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει το κλείσιμο του υποκαταστήματος στο Σολάρι και την απόλυση 11 εργαζομένων, και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «H επιχείρηση «Public», που αφού καλά καλά ξεζούμισε τους εργαζόμενους, για πάνω από ένα χρόνο, με την εντατικοποίηση της δουλειάς και μισθούς πείνας, ανακοίνωσε ότι κλείνει το υποκατάστημα στο Σολάρι. Το πρόσχημα είναι ότι κάλυψε το πλάνο της μόνο κατά 98% και όχι στο 100%!». Εμείς να σημειώσουμε ότι, οι απολύσεις των έντεκα ακολούθησαν ύστερα από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας για την επιχείρηση.

Συνεχίζεται ο αγώνας για την κυριακάτικη αργία, ενόψει ενός ακόμα κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 18/1, στο πλαίσιο των 8 (πλέον) Κυριακών το χρόνο. Απεργία προκηρύχθηκε στον κλάδο του βιβλίου, με κάλεσμα από τον ΣΥΒΧΑ και του Συντονιστικού Δράσης για απεργιακή διαδήλωση, στην οποία πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στα βιβλιοπωλεία Πατάκης, Παπασωτηρίου, Public και φυσικά σε Ιανό, ο οποίος κατέβασε τα ρολά με εργαζόμενους και πελάτες μέσα στο κατάστημα.

Σε απεργία κάλεσαν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στα Praktiker και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Θεσσαλονίκης. Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση στα εμπορικά καταστήματα στην πλατεία Ν. Σμύρνης. Σημειώνεται ότι ο ΟΥΙΕ για ακόμα μια φορά δεν κάλεσε απεργία στο χώρο του εμπορίου.

Το Σάββατο 10/1 πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία από τη συνέλευση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ταχυφαγείου gamato. Αφού έγινε μικροφωνική στην πλατεία Γαρδένιας όπου διαβάστηκε και μοιράστηκε ενημερωτικό κείμενο, ξεκίνησε μαζική μοτοπορεία η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους του Ζωγράφου, των Ιλισίων, της Καισαριανής και του Παγκρατίου. Κατά τη διάρκειά της πετάχτηκαν χιλιάδες τρικάκια, φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και αντιφασιστικά συνθήματα ενώ έγιναν στάσεις σε επιλεγμένα μαγαζιά, γνωστά για τις επαχθείς συνθήκες εργασίας.

Αναβλήθηκε για το Γενάρη του 2016 η δίκη συνδικαλιστή στην Λάρισα, που ήταν προγραμματισμένη για Δευτέρα 12 Γενάρη. Η δίκη αποτελεί μια δίωξη ενάντια σε αγώνες καθώς αφορά στην συμμετοχή του συνδικαλιστή σε λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν το 2013, με αίτημα την κατάργηση των διοδίων. Θυμίζουμε ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αυτές της διέγερσης και της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση, με κίνδυνο για τον άνθρωπο

Όμως στα δικαστήρια βρέθηκαν την Τετάρτη 14 Γενάρη, συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ ΟΤΑ, με το αιτιολογικό ότι το 2010 εισέβαλαν σε χωματερή παράνομα και διατάραξαν την ομαλή λειτουργία της. Τη ποινικοποίηση του αγώνα είχαν ζητήσει οι τότε ταγοί της τοπικής αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σημειώνουμε ότι την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στους δήμους της Αττικής από τις 09.00 έως τις 13.00.

Συνεχόμενες 24ωρες απεργίες πραγματοποίησαν την εβδομάδα που μας πέρασε, οι οδηγοί των ΕΛΤΑ. Διαμαρτύρονται για ακόμα μία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, αυτής της εκχώρηση του έργου των χρηματαποστολών σε ιδιωτική εταιρία. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ απάντησε στις κινητοποιήσεις με τον γνώριμο τρόπο ποινικοποίησης του αγώνα, καθώς προσέφυγε στα δικαστήρια κηρύττοντας παράνομη την απεργία. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με κλιμάκωση του αγώνα και νέα 24ωρη κινητοποίηση.

Να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Πάτρα. Η προκλητική απόφαση του Ε.Σ., χαρακτηρίζει «περιττούς» τους 16 εργαζόμενους, που εργάζονται με διάφορες συμβάσεις τα τελευταία χρόνια, και παραμένουν απλήρωτοι τρείς και παραπάνω μήνες. Οι απολύσεις μάλιστα επισύρουν τον κίνδυνο να καταρρεύσουν οι κοινωνικές δομές στην Πάτρα, καθώς, οι εργαζόμενοι – όμηροι με καθεστώς συμβάσεων, καλύπτουν –φυσικά- πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Αχαΐας απαντά με κινητοποιήσεις, ενώ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στις 16/1 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον Επίτροπο του Ε.Σ.

Νίκη της εργαζόμενης μηχανικού και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην υπόθεση εργοδοτικών αυθαιρεσιών της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ . Την Παρασκευή 09/01 στην τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδοσία αναγκάστηκε να δεχτεί την χορήγηση της εξάμηνης ειδικής άδειας μητρότητας και της άδειας θηλασμού. Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία είχε απαιτήσει την διακοπή της εγκυμοσύνης της εργαζομένης για να κρατήσει την εργασία της! Επιπλέον, όχι μόνο τις κατέβαλλαν όλα τα χρωστούμενα (υπερωρίες, δώρα, επιδόματα και μισθοί), αλλά η βάση υπολογισμού όλων των παραπάνω, δεν ήταν η σύμβαση εργασίας που της επιβλήθηκε να υπογράψει, αλλά ο πραγματικός μισθός που καταβάλλονταν με βάση την προφορική συμφωνία.

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας – Enet ενάντια στην εργοδοσία φάντασμα. Η εργατική διαφορά θα συζητηθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 19 Ιανουαρίου (εάν εμφανιστεί η εργοδοσία) και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα στις 30 Ιανουαρίου.

Ακόμα μία εργοδοτική δολοφονία με νεκρό 39 εργάτη στην Αλεξανδρούπολη. Στις 13/1 και ενώ ο εργάτης εκτελούσε εργασίες επισκευής κεραμοσκεπής, έπεσε στο έδαφος, καθώς εργαζόταν χωρίς μέτρα ασφάλειας. Ο εργοδότης του έχει συλληφθεί.

Δραματική η κατάσταση των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Από τις 13/1 περιφρουρούν τις ποσότητες ζάχαρης που βρίσκονται στο Πλατύ, καθώς κινδυνεύουν με κατάσχεση από την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου αυτή να χορηγήσει δάνειο για την αποπληρωμή μέρους των οφειλόμενων της βιομηχανίας στους τευτλοπαραγωγούς. Ένας εκβιασμός που μόνο αποτέλεσμα θα έχει το οριστικό λουκέτο της βιομηχανίας, καθώς με τα όσα προβλέπονται μέχρι τώρα, ούτε οι τευτλοπαραγωγοί εξοφλούνται ούτε και θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της η ΕΒΖ

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) καταγγέλλει ότι το κίτρινο σωματείο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών»-Europalso, επιχειρεί με αγωγές να τρομοκρατήσει το εργατικό σωματείο «Βύρωνας», αλλά και να υφαρπάξει την αντιπροσωπευτικότητα. Οι αγωγές κατατέθηκαν μετά τις εκλογές-παρωδία που διοργάνωσαν οι εργοδότες και τα τσιράκια τους, με εκβιασμούς εργοδοτών προς εργαζόμενους να ψηφίσουν για να μη χάσουν τη δουλειά τους, και με παρουσία φουσκωτών για να εκφοβίσουν τους πραγματικούς συνδικαλιστές. Είναι σαφές ότι το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει εργατικός αντίλογος στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή συλλογικής σύμβασης ενάντια στα ωρομίσθια γαλέρας που η εργοδοσία με σύμπραξη με εργοδοτικά σωματεία έχει επιβάλλει στο χώρο. Την Tετάρτη 14 Γενάρη, στην πρώην σχολή Ευελπίδων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης, όπου εκδικάζονταν η αγωγή.

Συνεχίζονται οι εκδικητικές απολύσεις στη Vodafone. Δύο άτομα απολύθηκαν με την αιτιολογία – «καραμέλα» για χαμηλή απόδοση, αλλά αυτό που ενόχλησε την εργοδοσία ήταν η άρνηση τους να είναι εργαζόμενοι – «λάστιχο», δηλαδή να εργάζονται απλήρωτοι πέραν του ωραρίου τους και η εναντίωσή τους στο σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται για να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους. Οι δύο εργαζόμενοι κατήγγειλαν ως καταχρηστική την απόλυσή τους και η εργοδοσία απάντησε με συκοφαντίες. Το σωματείο των εργαζομένων στη Vodafone στέκεται αλληλέγγυο και απαιτεί –μεταξύ των πάγιων αιτημάτων – την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους.

Στις 13/1, το σωματείο της Wind έλαβε ένα e-mail που όπως φαίνεται θα ανοίξει την κερκόπορτα για περαιτέρω απολύσεις, καθώς κάνει σαφή αναφορά σε «πλεονάζοντα» προσωπικό. Όπως αναφέρουν σε από κοινού ανακοίνωσή τους τα επιχειρησιακά σωματεία σε Wind – Vodafone, το συγκεκριμένο mail εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τους σχεδιασμούς επί των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες με τις εργολαβίες, τις απολύσεις, την κατάργηση των συμβάσεων, τις μειώσεις μισθών, την επινοικίαση εργαζομένων, την εντατικοποίηση, καθιστούν σαφές ότι οι εταιρίες προσπαθούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους με την ολομέτωπη επίθεση στους εργαζομένους.

Απίστευτη καταγγελία για το κάτεργο της e-value: υποχρεώνει τους εργαζόμενους να μπουν στο ρόλο ψηφοθήρα κομματάρχη! Στις 9 Γενάρη έκπληκτοι οι εργαζόμενοι, δέχτηκαν την επίσκεψη δυο στελεχών του ΟΤΕ οι οποίοι τους εκπαίδευσαν πώς θα τηλεφωνούν στους πολίτες και θα δηλώνουν ότι τηλεφωνούν από πολιτικό γραφείο γνωστού πολιτευτάκου. Θυμίζουμε ότι, η e-value, θυγατρική της cosmote, αποτελεί ένα κάτεργο με δουλεμπορικές συμβάσεις που επιτρέπει στην εργοδοσία να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους κατά βούληση, με καθημερινή τρομοκρατία και με πενιχρούς μισθούς.

Απαράδεκτη αντεργατική στάση της δημοτικής αρχής του Βύρωνα εις βάρος εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας, που προβλέπουν ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τους καταβάλει καθημερινά ένα λίτρο γάλα για λόγους προστασίας της υγείας τους, ή το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Όμως η δημοτική αρχή κατέθεσε ως αντίδικος εναντίον των εργαζομένων, παραβιάζοντας νομοθεσία και συλλογικές συμβάσεις. Μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες και την κατακραυγή για την αντεργατική στάση του δήμου, ο δήμαρχος υποχώρησε αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εταιρία MIGATO AE για παράνομη και καταχρηστική απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Όταν η εργαζόμενη ανακοίνωσε στην εταιρία την εγκυμοσύνη της, η εργοδοσία την ανάγκασε να υπογράψει λύση της σύμβασης της, επικαλούμενη υπογραφή νέας που θα όριζε αλλαγή των όρων εργασίας, που όμως δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στην εργαζόμενη. Στις συνεχείς ερωτήσεις της εργαζόμενης, η εταιρία απάντησε ότι δεν τίθεται ζήτημα καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για οικειοθελή αποχώρηση! Η κοροϊδία δεν σταμάτησε όμως μόνον εκεί. Σε ερώτηση του σωματείου προς την εταιρία για τους λόγους απόλυσης, ο υπεύθυνος απάντησε «Έτσι! Διευθυντικό δικαίωμα!»

Εκλογο-απολογιστική συνέλευση του Σωματείου Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/1 ενώ το Σάββατο 31/1 και ώρα 18.00 θα διεξαχθούν οι εκλογές του σωματείου για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Αποτελεί κυβερνητικό εργαλείο μεν, αποτυπώνει τη ζοφερή εικόνα στο εργασιακό τοπίο δε. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου εργασίας, καταγράφει μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για τον Δεκέμβρη του 2014 με τις αποχωρήσεις από την εργασία να υπερτερούν έναντι των προσλήψεων. Σημαντικό είναι επίσης ότι καταγράφεται, παγίωση στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, με την πλειοψηφία των προσλήψεων να αφορούν σε καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, που σημαίνει ότι έχουμε απασχολούμενους και όχι εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς και πετσοκομμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι μόνο το μήνα Δεκέμβρη είχαμε 1.509 «μετατροπές συμβάσεων εργασίας» από πλήρη απασχόληση σε μερική. 783 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με «συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη». Και 522 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Ζοφερή όμως και η εικόνα που καταγράφει η έρευνα που διενήργησε το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται σε διπλή παγίδα φτώχειας και χρέους, καθώς από τη μια μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα σε επίπεδα κάτω του ορίου φτώχειας, και από την άλλη συσσωρεύονται υποχρεώσεις οι οποίες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Ενδεικτικό είναι ότι το 93,7% των νοικοκυριών παρουσίασαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης· το 46,9% του πληθυσμού δήλωσε ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και 55% του πληθυσμού δήλωσε ότι χρειάστηκε επιπρόσθετους μη ίδιους πόρους (όπως δανεισμό). Το 35,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο 8,9% λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Στη Ρόδο, καθυστερεί λόγω υποστελέχωσης του ΟΑΕΔ η καταβολή της επιδότησης των άνεργων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η Υπηρεσία έχει 10 λιγότερους υπαλλήλους τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το υποκατάστημα να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην επεξεργασία του όγκου των αιτήσεων, και έτσι σήμερα εκκρεμούν αιτήσεις για επιδότηση που έχουν υποβληθεί από τα μέσα Νοέμβρη.

Τέλος, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο καταγγέλλει τις 38 απολύσεις στην εταιρεία «Astra-Zeneca». Στις 9 Γενάρη η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση 38 ιατρικών επισκεπτών, που προστίθενται στις 80 που έκανε η ίδια εταιρεία πέρυσι και στις χιλιάδες που έχουν γίνει στον κλάδο τα τελευταία πέντε χρόνια, αποδεκατίζοντας το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη.

[Το εργασιακό δελτίο από το blog omnia sunt communia μεταδίδεται καθημερινά από τα ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΑ :http://radiofragmata.espivblogs.net]

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥμου αρεσουν αυτες οι λιγες λεξεις!!

    (Διοτιμα ειμαι εγω, η Βασια καρκαγιαννη Καραμπελιά. Το BLOG μου..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή